دیدار دیار بسکاباد

ارگان رسمی انجمن خیریه بسکاباد

دیدار دیار بسکاباد

ارگان رسمی انجمن خیریه بسکاباد

مشکلات کم ابی

کم آبی در زنجان

کم‌آبی قرن

خبرگزاری تسنیم: بحران آب در روزهای گرم تابستان بیشتر خود را نشان داده است تا تکاپو برای مدیریت مصرف آن جدی‌تر شود.

به گزارش گروه "رسانه‌ها" خبرگزاری تسنیم، 2 وزیر کابینه روز گذشته در کنار یکدیگر قرار گرفتند تا یکی در مورد شرایط بحرانی منابع آب و دیگری از ضرورت مدیریت مصرف آن سخن بگوید. روز گذشته وزارت جهادکشاورزی که وزارتخانه‌ای کلیدی در مدیریت مصرف آب به شمار می‌آید، مدیران خود را دور هم جمع کرد تا در مورد طرح احیا و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی به تبادل نظر بپردازند. بی‌سابقه بودن آثار خشکسالی در 100 سال اخیر در کشور، خبری بود که در این همایش اعلام شد.

در این گردهمایی، مدیران ستادی و استانی وزارت جهادکشاورزی میزبان وزیر نیرو و تعدادی از معاونان بودند تا حمید چیت‌چیان و محمود حجتی که وزارتخانه‌های متبوع‌شان اصلی‌ترین مسئولان مدیریت منابع و مصارف به شمار می‌روند، از جدی بودن این بحران سخن بگویند. بخش کشاورزی اصلی‌ترین مصرف‌کننده آب در کشور به شمار می‌رود، به‌طوری که برخی سهم این بخش از مصرف آب را 90 درصد سهم صنعت و شرب را حدود 10 درصد اعلام می‌کنند.

در این شرایط مدیریت مصرف آب در این بخش و طراحی الگوی کشت بر مبنای موجودی آب از مهم‌ترین لازمه‌های مدیریت منابع و مصارف به شمار می‌رود. وزیر جهادکشاورزی در این گردهمایی گفت: «در حال حاضر طبق آمارهای وزارت نیرو بیش از 600 دشت کشور با افت سطح آب‌های زیرزمینی مواجه است که از این تعداد 300دشت در وضعیت بحرانی به سر می‌برد.» مدیرعامل شرکت منابع آب ایران هم آمار دقیق‌تری از دشت‌های درگیر با بحران آب ارائه داد. به گفته محمد حاج‌رسولی‌ها، از 609 دشت کشور تعداد 330 دشت با ممنوعیت کشت مواجه هستند.

وزیر جهادکشاورزی گفت: باید برای تبخیر آب پشت سدها چاره‌ای اندیشید چرا که کم کم تبخیر آب در پشت سدها به میزان حجم آبی که هم‌اکنون به بخش کشاورزی اختصاص داده می‌شود، می‌رسد. محمود حجتی با بیان اینکه باید از روش‌های جدید دنیا در کاهش مصرف آب در تمامی زمینه‌ها بهره‌مند شویم، گفت: به‌طور مثال، در حالی که ما سالانه 5 تا 10 میلیون متر مکعب آب درفضای سبز استفاده می‌کنیم، در کالیفرنیا از چمن خشک استفاده می‌شود.

وزیر جهادکشاورزی ممنوعیت کشت برنج در تمامی استان‌ها به جز گیلان و مازندران را از دیگر اقدامات مهم وزارت جهادکشاورزی در دولت یازدهم برشمرد و گفت: توانستیم کشت برنج را از 285 هزار هکتار به 120 هزار هکتار در سطح کشور کاهش دهیم و به جای آن تولید‌کنندگان را به کشت سویا و کلزا سوق داده‌ایم.

    میزان مجاز مصرف آب

وزیر نیرو در این گردهمایی گفت: برای نخستین‌بار در کشور وزارت نیرو مطالعات جامع آب را در 609 دشت کشور محاسبه کرده است و برای هر بخش میزان استفاده از منابع آب مشخص و این رقم به بخش‌های کشاورزی، شرب، صنعت و فضای سبز اعلام شد. حمید چیت‌چیان اظهار داشت: سالانه 6 میلیارد مترمکعب آب از منابع آبی زیرزمینی بیشتر برداشت می‌شود و در مجموع سالانه 114 میلیارد مترمکعب از ذخایر آب استراتژیک کشور برداشت شده است. چیت‌چیان به خشکسالی باغ‌ها و مزارع در برخی مناطق کشور اشاره کرد و گفت: حدود 5 هزار هکتار از باغ‌های پسته کشور خشک شده و از بین رفته‌اند.

این مقام مسئول گفت: وزارت نیرو زمانی که سد کرخه ساخته می‌شد پیش‌بینی ذخیره 7 میلیارد مترمکعب آب داشت اما این میزان هیچ وقت به 5 میلیارد مترمکعب نیز نرسید به‌طوری که در سال گذشته این رقم به 1.9 میلیارد مترمکعب و در سال‌جاری به 1.1 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. وزیر نیرو در این گردهمایی گفت: تاکنون فعالیت 4700 چاه آب غیرمجاز متوقف شده است که امیدواریم با تمهیدات درنظر گرفته شده میزان انسداد چاه‌های غیرمجاز بیش از این شود. حمید چیت‌چیان با بیان اینکه 80 درصد سرزمین ما در مناطق خشک و نیمه‌خشک قرار دارد، گفت: با وجود محدودیت‌های منابع مالی دولت، برای آب اعتبار لازم درنظر گرفته شده است.

    سهم آب‌های زیرزمینی از آب شرب

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی منابع آب ایران در این گردهمایی گفت: در حال حاضر 55 درصد کل منابع آب کشور را آب‌های زیرزمینی تشکیل داده است و از این میزان 63 درصد آب شرب مردم تأمین می‌شود. محمد حاج‌رسولی‌ها گفت: بی‌توجهی مردم به مدیریت مصرف آب شرب باعث شده است که 300 هزار کیلومتر شبکه آبرسانی تعبیه شود و همچنین این مسئله موجب نشست زمین و به چالش افتادن امنیت سیاسی و غذایی کشور شده است.

او با اشاره به بحران آبی کشور گفت: میزان بارندگی از 250 میلی‌متر به 200 میلی‌متر کاهش یافته که این مسئله زنگ خطری برای کشور است. حاج‌رسولی‌ها با بیان اینکه حرارت زمین 1.5 درجه افزایش یافته است، گفت: آثار خشکسالی که در حال حاضر در کشور وجود دارد، در 100 سال گذشته وجود نداشته است.

محمدعلی مصطفوی، مجری طرح احیای آب‌های زیرزمینی اعلام کرد: شروع اصلی کسری منابع آب‌های زیرزمینی کشور از دهه 60 بود، بحران آب در دهه 70 شکل گرفت و در دهه 80 شاهد تشدید این بحران بودیم. وی یادآور شد: هم‌اینک 10 درصد روستاهای کشور با تانکر آبرسانی می‌شود و 17 کلانشهر کشور نیز با قطعی نبودن منابع آب مواجه هستند.

    نکات کلیدی مطرح شده در گردهمایی مدیران وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو

کشت برنج از 285 هزار هکتار به 120 هزار هکتار در سطح کشور کاهش یافت.
فعالیت 4700 چاه آب غیرمجاز متوقف شده است.
55درصد منابع آب از منابع زیرزمینی است که از آن 63 درصد آب شرب تأمین می‌شود.
میزان بارندگی از 250 میلی‌متر به 200 میلی‌متر کاهش یافته است.
آثار خشکسالی که در حال حاضر وجود دارد، در 100 سال گذشته وجود نداشته است.
حرارت زمین 1.5 درجه افزایش یافته است.
از 609 دشت 330 دشت ممنوعیت کشت دارد.
سالانه 6 میلیارد مترمکعب آب از منابع آبی زیرزمینی بیشتر برداشت می‌شود. درمجموع سالانه 114 میلیارد مترمکعب از ذخایر آب استراتژیک برداشت شده است.

منبع: همشهری

انتهای پیام/

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.