دیدار دیار بسکاباد

ارگان رسمی انجمن خیریه بسکاباد

دیدار دیار بسکاباد

ارگان رسمی انجمن خیریه بسکاباد

بزرگترین دزد تاریخ ایران+ عکس

شناسه خبر: ۱۰۲۸۷۹۰ ۰ A

بزرگترین دزد تاریخ ایران+ عکس

یک کاربر فضای مجازی در سالروز فرار شاه طی توییتی نوشت: و اینک ۲۶دیماه؛ طبق تخمین فایننشال‌تایمز، شاه مجموعا ۳۵میلیارد دلار از ایران برد.

یک کاربر فضای مجازی در سالروز فرار شاه طی توییتی نوشت:

و اینک ۲۶دیماه؛

طبق تخمین فایننشال‌تایمز، شاه مجموعا ۳۵میلیارد دلار از ایران برد.

برای درک بهتر این عدد خوب است بدانیم آن زمان، حقوق یک کارگر ۶۳ دلار بود!

یعنی حقوق ده سال ۵ میلیون کارگر!

یعنی هزینه ساخت ۵۳۰ بیمارستان فوق مجهز!

امروز سالروز فرار بزرگترین دزد تاریخ ایران است...

 

وقتی تحریم آمریکا‌ علیه ایران نتیجه عکس می‌دهد

شناسه خبر: ۱۰۲۷۸۵۹ ۰ A

وقتی تحریم آمریکا‌ علیه ایران نتیجه عکس می‌دهد

نفتکش‌های ایران در آب‌های حیاط خلوت آمریکا حرکت می‌کنند و تلاش‌های واشنگتن برای جلوگیری از آنها با شکست مواجه شده است.

  ایران و ونزوئلا؛ دو کشوری که با شنیدن نام آن‌ها شاید اولین چیزی که به ذهن می‌رسد «مقاومت در برابر تحریم » است. تهران و کاراکاس در سال‌های گذشته تحت شدیدترین تحریم‌های آمریکا قرار گرفتند، اما همواره روابط خوبی با یکدیگر داشته‌اند؛ هر دو کشور از اعضای مؤسس سازمان اوپک هستند و در سال‌های سخت دوره ۲۰۰۰-۱۹۸۰ و البته پس از آن هم کم و بیش در کنار هم بوده‌اند. هر چند رؤسای جمهور این کشور بر اساس انتخابات توسط مردم انتخاب می‌شوند، ولی در حوزه نفت و در درون سازمان اوپک، ونزوئلا حتی با وجود دولت‌های راستگرا و در اوج جنگ تحمیلی عراق صدام، هنوز ترجیح می‌داد که در کنار جمهوری اسلامی ایران باشد.

به گفته فریدون برکشلی، رئیس دفتر مطالعات انرژی وین، طی دو دهه گذشته روابط جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا با تغییراتی که در کاراکاس پیش آمد و با رویکردی که جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفت، جنبه استراتژیک پیدا کرد. در سال ۲۰۱۸ ایران حدود ۱۲ میلیارد دلار در بخش‌های مختلف ونزوئلا سرمایه گذاری کرد که عمدتاً توسط بخش خصوصی انجام شد.

برکشلی با اشاره به اینکه در سال ۲۰۰۰ میلادی، به تحریک علنی آمریکا، کارکنان صنعت نفت ونزوئلا دست به اعتصابات سراسری زدند، گفت که در نتیجه این اعتصاب صنعت نفت ونزوئلا کاملاً از حرکت ایستاد و تولید نفت متوقف شد. در آن مقطع جمهوری اسلامی ایران به کمک کاراکاس شتافت و با ارسال چند محموله فراورده نفتی و محصولات پایه پتروشیمیایی و کمک‌های فنی، تخصصی، دولت ونزوئلا را حمایت کرد. در آن مقطع ۵۰ هزار نفر از کارکنان شرکت نفت ونزوئلا در اعتصاب کامل قرار گرفتند. نهایتاً هوگو چاوز نیمی از آنان را اخراج کرد.

تحریمی که موجب نزدیکی بیشتر دو کشور شد

آمریکا تلاش بسیاری کرد تا با اعمال انواع و اقسام فشار‌ها بر ایران، به نوعی ما را منزوی کند، در حدی که به جرئت می‌توان گفت بیشتر وقت و فکر خود را برای پیدا کردن نقشه جدیدی برای تضعیف و به حاشیه راندن جمهوری اسلامی ایران گذاشت، در این میان ایران نه تنها بیکار ننشست و منزوی نشد، بلکه سعی کرد ارتباط خود را با کشور‌های دیگر گسترش دهد. یکی از دلایل عصبانیت آمریکایی‌ها نیز این است که با وجود فشار‌های حداکثری نتوانستند روند تردد نفتکش‌های ایرانی در آب‌های بین‌المللی را متوقف کنند.

تبلیغ

مرغ آرین کشور را از وابستگی به انگلیس نجات می دهد

مرغ آرین کشور را از وابستگی به انگلیس نجات می دهد

رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی معتقد است به علت وابستگی به نژاد مرغ راس، انگلیس به راحتی می تواند کشور را در زمینه تولید مرغ دچار مشکل کند.

به گزارش تحریریه، در ادامه پیگیری های «تحریریه» پیرامون موضوع «مرغ لاین بومی آرین» به سراغ «محمد یوسفی» رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی رفته ایم:

«محمد یوسفی» در گفتگوی اختصاصی با «تحریریه» ضمن تایید بی توجهی نسبت به نژاد بومی مرغ لاین کشور بیان داشت: نکته مهمی وجود دارد که پیش از هر چیز لازم میدانم تا ذکر نمایم و آن نکته این است که فارغ از هر نوع مقایسه پیرامون برتری نژاد مرغ آرین یا رقبای خارجی آن نسبت به یکدیگر، نژادهای خارجی چون نژاد راس انگلیسی باعث وابستگی کشور ما به لاین خارجی شده اند. یعنی اگر فردا روزی بیاید که انگلستان نخواهد در زمینه تامین اجداد نژاد راس با ایران همکاری لازم را داشته باشد؛ بدون رودربایستی ما دچار مشکل خواهیم شد. بنابراین باید با تدبیری عاقلانه به گونه ای عمل نماییم تا از این تهدید احتمالی برای صنعت مرغداری ایران جلوگیری شود.

وی ادامه داد: به نظرم راه حل و تدبیر مناسب در شرایط فعلی برای کشور ما توجه جدی به نژاد بومی آرین است. البته این توصیه بنده با توجه به همه کاستی ها و مشکلات احتمالی این نژاد است. چرا که بحث عدم وابستگی کشور به خارج در زمینه لاین یک اولویت است و البته نواقص احتمالی  نژاد آرین نیز به مرور قابل برطرف شدن می باشد. علاوه بر آن اگر چند درصد هم بازدهی نژاد آرین کمتر از نژادهای خارجی باشد؛ باز هم با توجه به جمیع جهات، توجه به این نژاد برای کشور مفید خواهد بود.

یوسفی در پایان گفت: با وجود اعتقاد شخصیم به لزوم تعامل با جهان و بهره گیری از علم و تکنولوژی در خدمت تولید، همچنان معتقدم که با وجود شرایط فعلی کشور ما و تداوم جریان تحریم های ظالمانه، توجه ویژه به نژاد آرین می تواند مفید باشد.

پایان/

۲۲ دی ۱۳۹۹ -

آیا بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران دوام می‌آورد؟ +فیلم

بحران در تالاب‌های ایران| نفس‌های تازه تالاب بین‌المللی هامون پس از سالیان طولانی خشکسالی/ آیا بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران دوام می‌آورد؟ + فیلم

گروه استان‌ها ـ تالاب دریاچه‌ای هامون به صدقه سر ترسالی‌های دو سال گذشته حالا حال نسبتا خوبی دارد اما هم‌چنان خطر خشکی بیخ گوشش است.

به گزارش مشرق، دریاچه و تالاب بین‌المللی هامون در زمان پرآبی به‌عنوان بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران محسوب می‌شود. این تالاب هفتمین تالاب بین‌المللی جهان و یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران است. هامون از سه دریاچه کوچک به نام‌های "هامون پوزک، هامون سابوری و هامون هیرمند" تشکیل شده که در زمان فراوانی آب به هم می‌پیوندند و دریاچه مشترک هامون میان افغانستان و ایران را تشکیل می‌دهند.

دریاچه هامون در بیست و چند سال اخیر به دلیل عدم تخصیص حق‌آبه آن از سوی کشور افغانستان همواره با  با بحران بی‌آبی رو به‌ رو  بوده و خشک شدن بخش‌های وسیعی از آن موجب شده بستر خشک تالاب  در هنگام وزش بادهای شدید منطقه سیستان منشأ پراکنده شدن ریزگرد شود و موجب به وجود آمدن مشکلات مختلف زیست‌محیطی، اجتماعی و اقتصادی در سطح منطقه ‌است. امروز هم بار دیگر با نزدیک شدن به ماه‌های پایانی سال حال و روز هامون و مردمان اطرافش مساعد نیست.

دانلود

منبع: تسنیم

هدیه تازه انگلیسی‌ها به ایران

کد خبر 1164388
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۰۵:۰۰

به گزارش مشرق، یک کاربر فضای مجازی درباره هدایای انگلیسی‌ها به ایران در توییتر نوشت:

بعد از ایجاد قحطی ۱۲۹۸

 بعد از آوردن پهلوی سفاک ۱۳۰۴

بعد از اشغال ایران ۱۳۲۰

بعد از کودتا در ایران ۱۳۳۲

 بعد از غارت ایران تا سال ۱۳۵۷

 بعد از همراهی در حمله به‌ ایران ۱۳۵۸

 بعد از ایجاد فتنه در ایران ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۹

حالا کرونای انگلیسی هدیه تازه انگلیس به ماست. لعنت به انگلیس...

رشد اقتصادی از سر گرفته می شود

کد خبر: ۷۸۷۷
تاریخ انتشار: چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۹ - 06 January 2021
بانک جهانی با انتشار گزارشی به بررسی چشم انداز اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۱ و برآورد وضعیت اقتصادی در سال گذشته پرداخت.

بانک جهانی از پایان رکود اقتصاد ایران خبر داد

بانک جهانی از پایان رکود اقتصاد ایران خبر داد

وقایع روز ـ سرویس اقتصادی؛

اقتصاد ایران در سه سال گذشته همواره رشد منفی داشته است اما حتی با وجود کارزار فشار حداکثری دولت ترامپ و شیوع بالای کرونا در ایران که آن را به اصلی ترین کانون درگیر با کووید-۱۹ در منطقه خاورمیانه تبدیل کرده است، رشد اقتصادی منفی، طبق پیش بینی بانک جهانی پس از سه سال به پایان خواهد رسید و برای سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، رشد اقتصادی ایران به ترتیب ۱.۵ و ۱.۷ درصد پیش بینی شده است.

در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ رشد اقتصادی ایران به ترتیب منفی ۶ و ۶.۸ درصد بود. طبق برآورد اولیه بانک جهانی، در سال ۲۰۲۰ رشد اقتصادی ایران منفی ۳.۷ درصد بوده است که این رشد نسبت به برآورد قبلی این نهاد ۱.۶ درصد بهتر بوده است. برای مقایسه، متوسط رشد اقتصادی جهان در این سال منفی ۴.۳ درصد و برای اقتصادهای پیشرفته به طور متوسط منفی ۵.۴ درصد بوده است. 

این اتفاق در حالی رخ می دهد که به گفته بانک جهانی، کرونا اقتصادهای منطقه خاورمیانه و شمال افریقا را به طور متوسط پنج درصد کوچک کرد و ایران اولین کشور منطقه بود که با موج همه گیری مواجه شد. در نتیجه شیوع کرونا بسیاری از کسب و کارها تعطیل یا با ظرفیت بسیار کمی به فعالیت مشغول شدند و کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی نیز فشار زیادی به درآمدهای ارزی کشورهای منطقه زد. 


بیشتر بخوانید: روند تورم اجاره‌بها نزولی شد


رشد اقتصادی از سر گرفته می شود

بانک جهانی در بخش دیگری از گزارش خود در خصوص ایران اعلام کرده است: انتظار می رود که روند رشد (مثبت) اقتصادی با احیای تقاضای مصرفی خانوارها و رشد بخش گردشگری از سر گرفته شود. این نهاد همچنین بر ضرورت سرمایه گذاری بیشتر در زیرساخت ها برای دستیابی به رشد بلندمدت تاکید کرده است. 

منبع: ایسنا

به کوچک‌ترین کشورهای دنیا خوش آمدید + تصاویر

به کوچک‌ترین کشورهای دنیا خوش آمدید + تصاویر
  • 16 دی 1399 07:00
  • 0
  • 7.5K

کشورهای کوچکی در اروپا وجود دارند که علی‌رغم وسعت کم، بیشترین دیدنی‎‌ها را در خود جای داده‌اند. در این کشورهای کوچک، تاریخی غنی و مناظر پانورامای شگفت‌آوری خواهید دید. در این مقاله، 7 مورد از کوچک‌ترین کشورهای اروپا را معرفی می‌کنیم. جذابیت این کشورها به‌حدی بالاست که می‌توانید با خیالی آسوده، آنها را مقاصدی برای سفر کوتاه مدت خود قرار بدهید.

1- شهر واتیکان

واتیکان ایالتی مستقل در داخل شهر روم است. این کشور کوچک، مقرّ کلیسای کاتولیک روم بوده و کوچک‌ترین سکونتگاه مستقل جهان از نظر وسعت و جمعیت است. از جاذبه‌های اصلی واتیکان می‌توان به کلیسای سنت پیتر، کلیسای سیستین و مجموعه‌ موزه‌های واتیکان اشاره کرد. درآمد این ایالت، بیشتر از طریق فروش تمبرهای پستی و یادگارهای گردشگری به‌دست می‌آید. دستگاه خودپردازی که در اینجا وجود دارد، تنها خودپرداز در کل جهان است که دستورات معاملاتی خود را به‌زبان لاتین ارائه می‎دهد.

مساحت: 0.44کیلومتر مربع

پایتخت: شهر واتیکان

جمعیت: 825 نفر

واتیکان
کلیسای پاپلی سنت پیتر در واتیکان

 

2- موناکو

موناکو به تفرجگاه زیبایش «بِله-ایپوکیو» شهرت دارد، امّا با بوتیک‌ها، رستوران‌های لوکس و بندرگاهی پر از قایق‌های تفریحی، به یک زمین بازی مجلل برای ثروتمندان و افراد مشهور تبدیل شده است. هوای مدیترانه‌ای و تخفیف‌های مالیاتی بسیار، به محبوبیت آن کمک بیشتری می‌کند. بنابراین، جای تعجب نیست که موناکو کمترین میزان فقر در جهان، بیشترین تعداد میلیونر و میلیاردر در هر پروژه سرمایه‌گذاری و گران‌ترین املاک و مستغلات را دارد.

مساحت: 1.95 کیلومتر مربع

پایتخت: موناکو

جمعیت: 38.682 نفر

موناکو
بندر مونت کارلو

 

3- سَن مارینو

این کشور کوهستانی آرام در شمال مرکزی ایتالیا قرار دارد و به ‌عنوان آرام‌ترین کشور جمهوری‌خواه، همچنین قدیمی‌ترین دولت مستقل جهان و قدیمی‌ترین جمهوری جهان شناخته می‌شود. «سیتا دی سن مارینو» -پایتخت این کشور- به دامنه‌های مونت تیتانوس می‌رسد و بین کوه‌های مرتفع محصور می‌شود. اینجا شهری قدیمی با بافت قرون وسطایی است، خیابان‌هایی سنگ‌فرش شده دارد و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. مهمترین منابع درآمد این کشور، مانند واتیکان، از طریق فروش تمبرهای پستی و سکه‌های یادگاری به‌دست می‌آید که مجموعه‌داران حرفه‌ای، به شدت به آنها علاقمند هستند و تنها برای به‌دست آوردن این سکه‌ها و تمبرها، حاضرند به این کشور آرام سفر کنند.

مساحت: 81 کیلومتر مربع

پایتخت: سیتا دی سن مارینو

جمعیت: 33.785 نفر

سن مارینو
قلعه سن مارینو

 

4- لیختن اشتاین

لیختن اشتاین کشوری در قلب کوه‌های آلپ است که از دو طرف بین سوئیس و اتریش، محصور شده است. اینجا چهارمین ایالت کوچک در اروپاست که کمترین مرز را با دو کشور همسایه دارد و به‌عنوان مقصدی محبوب برای ورزش‌های زمستانی شناخته می‌شود. اگرچه امروز این کشور یک مرکز اقتصادی مهم به‌شمار می‌رود اما پس از جنگ جهانی دوم، فقر گسترده‌ای گریبانگیر لیختن اشتاین شده بود؛ تا جایی که دولت را مجبور کرد برای پرداخت بدهی‌ها، یکی از نقاشی‌های ارزشمند «لئوناردو داوینچی» را به‌ فروش برساند. اما این روزها، تعداد شرکت‌های ثبت شده در این کشور از تعداد شهروندانش هم بیشتر است.

مساحت: 160 کیلومتر مربع

پایتخت: وادوز

جمعیت: 38.378

لیختن اشتاین
قلعه‌ای بر بلندای کوه وادوز، لیختن اشتاین

 

5- مالت

مالت، مجمع‌الجزایر کوچکی در مدیترانه، بین سیسیل و شمال آفریقا است که درمجموع 316 کیلومتر خشکی را شامل می‌شود. در اینجا معابد سنگی، ویرانه‌های رومی و کلیساهای جامع نورمن را می‌بینیم که هرکدام بخشی از تاریخ خیره‌کننده‌ی 7000 ساله جزایر مالت را به ‌نمایش می‌گذارند. جاذبه‌های ارزشمند این مجمع ‌الجزایر به‌ حدی است که در سال 2018، والت به ‌عنوان پایتخت فرهنگی اروپا شناخته شد.

مساحت: 316 کیلومتر مربع

پایتخت: والِتا

جمعیت: 493.559

مالت
قایق‌های سنتی در دهکده ماهیگیری مارسسلاک، مالت

 

6- آندورا

آندورا، کشوری کوچک با حکومت پادشاهی و مستقل است که در پیرنه بین اسپانیا و فرانسه جای گرفته و به‌خاطر تفریحگاه‌ها و پست‌های اسکی، خرید بدون عوارض و معافیت‌های بالای مالیاتی‌اش مشهور است. زمانی که برف‌ها آب می‌شوند، این کشور تبدیل به یک مسیر پیاده‌روی بزرگ و عالی می‌شود که افرادی برای پیاده‌روی تفریحی یا پیاده‌روی سنگین و تخصصی به آن سفر می‎کنند. «آندورا لا ولا» -پایتخت این کشور- مرتفع‌ترین پایتخت در اروپاست.

مساحت: 468 کیلومتر مربع

پایتخت: آندورا لا وِلا

جمعیت: 76.177 نفر

اینگوردانی آندورا
هرم مدرن شیشه‌ای در ایسکالدز- اینگوردانی

 

7- لوکزامبورگ

لوکزامبورگ، کشوری کوچک و فشرده در همسایگی آلمان، بلژیک و فرانسه است که به‌ عنوان یکی از سه کشور ثروتمند جهان شناخته‌ می‌شود. این کشور، جدا از شهر قدیمی و پایتخت قرون وسطایی‌اش، عمدتا بافتی روستایی دارد. در شمال این کشور، جنگل‌های انبوه آردن و پارک‌هایی طبیعی را می‌بینیم. در شرق آن، تنگه‌های صخره‌ای منطقه‌ی مولرثال و در جنوب شرقی‌اش، دره رود موسله قرار دارد. مسیرهای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری بسیاری در سراسر کشور وجود دارد. همچنین این کشور باوجود تعداد زیادی باغ‌های انگور، کارخانه‌های تولید نوشیدنی و تولیدکنندگان گوشت و پنیر، محبوبیت چشمگیری بین افراد خوش‌غذا پیدا کرده است.

مساحت: 2.586 کیلومتر مربع

پایتخت: لوکزامبورگ

جمعیت: 613.894 نفر

لوکزامبورگ
برف زمستانی، شهر لوکزامبورگ را پوشانده است

 

جالب است بدانید، حتّی کوچکترین شهر ایران از کوچکترین کشورهای جهان بزرگ‌تر است، تصور کنید این کشورها چقدر کوچک هستند! شاید حتّی به اندازه یک محله در تهران باشند! شما دوست دارید به کدام یک از این کشورهای کوچک دنیا سفر کنید.

 

پانوشت: ارقام جمعیت یادشده در این مقاله، براساس آخرین تخمین‌های سازمان ملل متحد از پیش‌بینی جمعیت جهان ارائه شده است.

 

منبع: wanderlust

 

مطالب مرتبط

زندگی آقازاده خاص‌ترین رهبر جهان چطور گذشت؟

زندگی آقازاده خاص ترین رهبر جهان بر خلاف بسیاری از فرزندان رهبران جهان سپری شد. درس و زندان و تبعید و مرگ، عصاره زندگی جوانی ۴۷ ساله بود که بهترین لحظات عمرش را پای باورها و اعتقاداتی گذاشت که پدرش نقش تعیین کننده ای در شکل گیری آنها داشت.

20

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، ۱۳ دی ماه یادآور پنجاه و ششمین سالگرد زندگی در اسارتِ سیدمصطفی مصطفوی پسر بزرگ سید روح الله مصطفوی است.

او همزمان با پدر در نیمه های شب ۱۳ آبان ۱۳۴۳ در قم بازداشت شد و دو ماه در زندان ساواک تحت بازجویی ها و فشارهای جسمی و روحی رژیم پهلوی قرار گرفت و در آخر هم در تاریخ ۱۳ دی ۱۳۴۳ توسط ماموران ساواک به تبعیدگاه پدر در شهر بورسای ترکیه، تبعید شد و ۱۳ سال از ۱۴ سال بهترین روزهای زندگی اش را در کنار پدر و مادر و سایر اعضای خانواده در تبعید و اسارت گذراند.

سیدمصطفی که فعالیتهای سیاسی را از اواسط دهه ۱۳۳۰ شروع کرد با قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ نقش پررنگ تری در تاریخ مبارزات سیاسی ایران ایفا کرد. دوران بازداشتها و زندانی های کوتاه مدت و میان مدت او حکایت از عمق تاثیر او بین طیف های حاضر در دوران قیام قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به خصوص در کیفیت بخشی به شیوه مبارزاتی جامعه روحانیان کشور داشت.

درخشش آقازاده در اوج خفقان سیاسی

نقطه اوج مبارزات سیاسی روحانیون کشور در دهه ۱۳۴۰ به پیشگامی یک مرجع تقلید شیعه رقم خورد. اگر چه این قیام سرکوب شد و رهبر آن بازداشت و ۱۴ سال به تعبید فرستاده شد اما انتقاد و مخالفت مبارزان از رژیم سیاسی حاکم به چاشنی هر روزه فعالان سیاسی و اجتماعی ایران مبدل شد.

البته رژیم پهلوی بر این باور بود که وجود یک رهبر مذهبیِ بانفوذ در کشور حتی با وجود بازداشت و حبس و حصر و مراقبت شدید دستگاه اطلاعاتی کشور باز موجب به خروش آمدن اقشار مختلف جامعه می شود به همین دلیل در پی مخالفت امام (ره) با لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی و انقلاب سفید شاه یا همان مجموعه اصلاحات اقتصادی معروف محمدرضا شاه، بهانه را برای تبعید این رهبر مبارز دینی به ترکیه دست ساواک داد.

تبعید رهبر فقید کشورمان به ترکیه در زمان ریاست سرلشکر حسن پاکروان بر ساواک انجام شد. پاکروان حضور امام در کشور را ضد امنیت ملی و خطرناک می دانست به همین دلیل با همکاری مشترک سه دستگاه اطلاعاتی و امنیتی سیا، میت و ساواک سیدروح الله در منزلش در قم در سحرگاه ۱۳ آبان ۱۳۴۳ محاصره و بازداشت و تحت الحفظِ مأموران امنیتی و نظامی از فرودگاه مهرآباد به آنکارا تبعید شد و تحت شدیدترین محاصره های سیاسی و اجتماعی قرار گرفت. رژیم عثمانی ترکیه برای هر چه منزوی تر کردن امام امت و قطع هرگونه ارتباط با مبارزان کشور، محل تبعید امام را به شهر بورسا واقع در ۴۶۰ کیلومتری غرب آنکارا انتقال داد.

«تاریخ ایرانی» نوشت: بعد از بازداشت امام خمینی در ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ مصطفی خمینی به صدای رسای امام در بیرون از زندان تبدیل شد. او امور جاریه امام را تمام و کمال به عهده گرفت و ارتباطات گسترده‌ای را با مبارزان در سراسر کشور برقرار کرد و البته مبارزات وی از چشم نیروهای امنیتی به دور نماند و در ‌نهایت بازداشت شد.

مأمور ویژه ساواک در گزارشی که ۱۷ تیرماه‌ ۱۳۴۲ به مقام مافوق ارائه کرد، نوشت: «در شهرستان قم، پسر آیت‌الله خمینی که معمم می‌باشد به جای وی نشسته و دستورهای او را به مورد اجرا می‌گذارد و اعلامیه‌هایی تهیه و برای روحانیون می‌فرستند.» رییس ساواک تهران نیز یک روز بعد، ضمن تکمیل گزارش مذکور، مراتب را این گونه به اطلاع رییس ساواک کشور رساند: «بعد از دستگیری و بازداشت آیت‌الله خمینی پسر وی به نام سیدمصطفی که معمم نیز می‌باشد، امور جاریه را انجام می‌دهد و پول‌هایی هم توسط بازاریان تهران جهت شهریه طلاب رسیده که شهریه ماه جاری طلاب حوزه علمیه قم، به وسیله نامبرده پرداخت گردیده است.»

ارتباط مبارزان و مخالفان رژیم پهلوی و تبادل اخبار و پیام‌ها بین آنان و رهبر فقید انقلاب اسلامی از جمله فعالیت‌های روزانه آقامصطفی بود. حبس و حصر امکان هر نوع ارتباط مستقیم با مردم و انقلابیون را از امام خمینی سلب کرده بود به همین دلیل فرزند ارشد ایشان که از معدود افرادی بود که اجازه ملاقات با پدر را داشت، وظیفه سنگین و حساس ارتباط بین رهبر و انقلابیون را عهده دار شد. رفت و آمد بین تهران و قم و نیز مسافرت به مشهد برای ملاقات با آیت‌الله میلانی از دیگر فعالیت‌های سیدمصطفی در دوره حصر امام بود.

مامور نفوذی ساواک درباره سفر آقا مصطفی به مشهد چنین نوشت: «آقامصطفی پسر آقای خمینی روز جمعه ۱۸ مرداد ۱۳۴۲ به مشهد مسافرت نموده است. ظاهراً این مسافرت به منظور ادای نذری بوده که برای استخلاص پدرش نموده است و به طوری که ظاهراً نشان می‌دهد پدرش چندان رغبتی به انجام این مسافرت نداشته است.»

بر اساس اسناد ساواک، مسافرت به مشهد یک بار دیگر هم تکرار شد و آن زمانی بود که گروهی از علمای تبریز بازداشت شدند. در آن مقطع آقامصطفی برای دیدار با آیت‌الله میلانی راهی مشهد شد. در گزارش ساواک تصریح شده بود: «سیدمصطفی خمینی، فرزند آیت‌الله خمینی شدیداً علیه دولت فعالیت می‌نماید.»

فعالیت‌های متراکم و شدید سیدمصطفی سرانجام به احضار وی توسط سپهبد نصیری، رییس وقت شهربانی کشور و فرماندار نظامی تهران و اخطار و تهدید او منجر شد. نصیری شنبه ۱۶ شهریور ۱۳۴۲ پس از آنکه سیدمصطفی خمینی را به دفتر خود احضار کرد، با اشاره به فعالیت‌ها و ارتباطات وی به فرزند امام اخطار داد «چنانچه مشارالیه در رویه خویش تجدیدنظری به عمل نیاورد و مراوده خود را با روحانیون مزبور و افراد ناراحت قطع نکند با عکس‌العمل شدیدی از طرف مقامات و مراجع مربوطه روبه‌رو خواهد شد. »

با وجود این اخطار، مرور برخی از اسناد ساواک خبر از مسافرت‌های آقا مصطفی به برخی شهرها مانند مشهد، اصفهان و خمین در نیمه اول سال ۱۳۴۳ برای انجام برخی هماهنگی‌ها در امر مبارزه می‌دهد. در همان سال در حالی که امام خمینی در پی سخنرانی اعتراض‌آمیز علیه کاپیتولاسیون بازداشت و بلافاصله از ایران تبعید شد، ایشان بیکار ننشست و دست به اقداماتی زد که البته چون خوشایند رژیم نبود با واکنش قهری دستگاه امنیتی مواجه شد.

این ماجرا در گزارش مورخ ۱۳ آبان ۱۳۴۳ به امضای سرهنگ پرتو رییس شهربانی قم چنین منعکس شد «چون پس از دستگیری آیت‌الله خمینی، سیدمصطفی فرزند وی به روحانیون مراجعه و مشغول تحریک و صاحبان دکاکین را ترغیب به بستن می‌نمود، لذا نامبرده ساعت ۱۰:۱۵ دقیقه صبح با کمک ماموران ساواک دستگیر و به ساواک قم تحویل داده شد.»

سرهنگ پرتو در گزارش بعدی خود خطاب به اداره اطلاعات شهربانی چنین نوشت: «پس از دستگیری پسر خمینی وضع آرام‌تر و عده‌ای دکاکین خیابان‌ها را باز و مشغول کسب شدند. ولی بازار کماکان تعطیل است.»

پس از این اتفاق رییس شهربانی قم به پیشکار آیت‌الله گلپایگانی که از طرف ایشان و آیت‌الله شیخ هاشم آملی درخواست آزادی سیدمصطفی را مطرح کرد، چنین پاسخ داد «چون نامبرده تحریکاتی می‌نمود ممکن بود در اثر تحریکات وی زد و خوردی روی دهد، لذا به وسیله ماموران دستگیر و به تهران اعزام شده است.»

آقامصطفی پس از بازداشت و انتقال به تهران در ساعت ۹ شب ۱۳ آبان تحویل زندان قزل‌قلعه شد و روز بعد رییس شعبه ۷ بازپرسی دادستانی ارتش برای وی به اتهام «اقدام بر ضد امنیت داخلی مملکت» قرار بازداشت موقت صادر کرد. این قرار در تاریخ ۲۰ آذرماه ۱۳۴۳ توسط رییس دادگاه عادی شماره یک اداره دادرسی ارتش مورد تأیید واقع شد و وی کماکان در زندان قزل‌قلعه محبوس ماند. سیدمصطفی خمینی پس از نزدیک به دو ماه حبس در قزل‌قلعه در ساعت ۱۸ روز هشتم دی ۱۳۴۳ از زندان آزاد شد.

ساواک تصمیم به تبعید او گرفته بود، اما نحوه ابلاغ این موضوع به خودش چنان دوپهلو بود که وی تصور می‌کرد منظور آن‌ها سفری داوطلبانه به ترکیه است تا از پدرش دیدار کند. اینچنین بود که وقتی وی پس از آزادی به قم بازگشت، از این سفر اعلام انصراف کرد. ساواک که ماجرا را به گونه دیگری پیش‌بینی می کرد به ناچار ساعت ۱۱:۴۵ دقیقه صبح روز ۱۳ دی‌ماه۱۳۴۳ مجدداً ایشان را بازداشت و راهی تهران کرد.

ساواک که وجود سیدمصطفی مصطفوی را در داخل کشور به ضرر رژیم پهلوی می دید در نهایت تصمیم گرفت در ساعت ۵:۳۰ دقیقه بامداد روز ۱۴ دی ماه او را به اجبار از کشور اخراج کند تا وی نزد پدرش زندگی در تبعید را آغاز کند. بدین ترتیب سیدمصطفی خمینی در بامداد روز ۱۴ دی ۱۳۴۳ در پی دومین نوبت بازداشت توسط ساواک، مجبور به ترک اجباری وطن و آغاز تبعید بی بازگشت به کشور شد.

از دیر زبان باز کردن تا ازدواج در ۲۴ سالگی

سید مصطفی اولین فرزند سیدروح الله و خدیجه در ۲۱ آذر ۱۳۰۹ در شهر قم دیده به جهان گشود. در زمان تولد وی، امام خمینی در خانه ای اجاره ای در محله الوندیه نزدیک محله عشقعلی در قم زندگی می کردند.

مرحوم مادر سیدمصطفی درباره چگونگی انتخاب اسم برای اولین فرزندش چنین گفت: من خیلی دوست داشتم که نامش مصطفی باشد و نمی دانم آقا چه دوست داشتند؛ ولی من ایشان را راضی کردم و گفتم که چون نام پدرتان مصطفی بوده است، بسیار مناسب است و آقا هم راضی شدند و اسمش را محمد گذاشتیم، لقبش را مصطفی و کنیه اش را ابوالحسن گذاشتیم، ابوالقاسم نگذاشتیم که هر سه مشابه حضرت رسول (ص) نشود. (کمیته علمی کنگره شهید آیت اللّه مصطفی خمینی؛ یادها و یادمانها از آیت اللّه سید مصطفی خمینی؛ ج ۲، ص ۲۹.)

امام خمینی (س) برای زنده نگهداشتن یاد و خاطره پدرشان حاج سید مصطفی که به دست خوانین خمین کشته شده بود، برای خود نام خانوادگی مصطفوی و برای اولین فرزندش نام سید مصطفی را برگزیدند. سید مصطفی دوران کودکی را در دامان مادری با تقوا و پدری عالم و فرزانه پشت سر گذاشت. بهره مندی از چنین خانواده ای و رشد و پرورش در چنان محیط مذهبی و آکنده از معنویت، در شکل گیری شخصیت مذهبی، علمی و اسلامی سید مصطفی و شکوفایی استعداد و نبوغ وی در زمانی که جامعه دچار بی سوادی و مسائل و مشکلات فرهنگی و اجتماعی عدیده ای بود، نقش شایانی داشت.

سید مصطفی دیرتر از معمول زبان باز کرد و تا چهار سالگی بیشتر از چند کلمه محدود نتوانست حرف بزند. او از شش سالگی به مکتب خانه ای که در نزدیکی منزلشان بود رفت؛ این امر در بهبودی حرف زدنش نیز مؤثر واقع شد. از هفت سالگی به مدرسۀ موحدی قم رفت و تا پایان دورۀ دبستان یعنی ششم ابتدایی در آن مدرسه و مدرسۀ باقریۀ قم تحصیل کرد؛ البته در برخی منابع آمده است که پس از پایان پنجم ابتدایی، تحصیل در مدارس دولتی را رها کرد.

در آن زمان مرسوم بود که خانواده های روحانی و اهل علم، ترجیح می دادند فرزندان شان به جای ادامه تحصیل در مدارس دولتی و دانشگاه، به تحصیل علوم حوزوی مشغول شوند به همین دلیل سید مصطفی نیز در سن ۱۵ سالگی وارد حوزۀ علمیه قم شد. او از نبوغ و هوش سرشاری برخوردار بود و دیری نگذشت که این نبوغ شکوفا شد و سید مصطفی از هم ردیفان خود پیشی گرفته و قدم در پله های کسب علم و معرفت گذاشت.

آیت اللّه جعفر سبحانی نبوغ سید مصطفی را این چنین بازگو کرد: «از جمله خصوصیات ایشان در درس، در درجۀ اول استعداد قویشان بود؛ حافظه ای قوی هم داشت. بیشتر اشخاص خوش فهم و خوش فکر، از حافظه ای قوی برخوردار نیستند؛ ولی ایشان در عین حال که فهمی خوب و دقتی بسیار داشت، دارای حافظه خوبی هم بود؛ به همین دلیل با اصرار من؛ ایشان همۀ الفیۀ ابن مالک را حفظ کرد و نه تنها حفظ می کرد، بلکه خوب هم می خواند. گاهی که من مطلبی درباره زندگی علما نقل می کردم، ایشان علاقه مند می شد که آن بخش از کتاب نخبة المقال را (کتابی در موضوع تراجم و رجال) که راجع به علما بود، حفظ کند. بعدها که معقول را نزد دیگران می خواند، قسمتی از اشعار منظومه را هم حفظ کرده بود و می خواند. هم عمق فکری و هم ذکاوت داشت و در کنار این دو، دارای حافظه ای قوی بود.

سید مصطفی در ۲۴ سالگی با معصومه حائری، دختر آیت اللّه شیخ مرتضی حائری ازدواج کرد. پدر سیدمصطفی با شیخ مرتضی حائری دوست و همدرس بودند و با شناختی که از خانواده ایشان داشتند با این وصلت موافقت کردند.

مرحوم مادر سیدمصطفی در خاطره ای از در این ازدواج گفت: یک وقت شایع شد که ما با آقا مرتضی حائری وصلت کرده ایم، به طوری که مصطفی می گفت: وقتی آقای حائری از صحن حرم بیرون می آید، رفقا می گویند که پدر زنت آمد. این شایعه به گوش آقا رسیده بود. یک شب آقا از من پرسید که دختر آقای حائری را دیده ای؟ من هم کمی توضیح دادم. آقا گفت: چطور است این دروغ را راست کنیم؟ گفتم که هر طوری صلاح می دانید. فردا صبح هم آقا پیغام فرستاده بود و ظهر، آنها جواب داده بودند و باز آقا پیغام داده بود که همان شب بروند برای صحبت؛ بعد به ما خبر دادند که مردها رفته اند و ما زنها هم بعداً رفتیم و قرار عقد گذاشته شد. وقتی موضوع خواستگاری و ازدواج با معصومه حائری را با حاج آقا مصطفی نیز در میان گذاشته بودند، ایشان گفته بود: «من خواب معصومه را دیده ام». در این زمان، معصومه، دختری ۱۶ ساله بود. این وصلت در سال ۱۳۳۵ اتفاق افتاد.

اولین فرزند آنها محبوبه بود که بیماری مننژیت گرفت و مرحوم شد. دومین فرزندشان حسین نام داشت که معمم شد و اینک در راه کسب و فراگیری علوم اسلامی است. سومین فرزند آنها مریم است که تا دورۀ دکترا تحصیل کرده است. چهارمین فرزندشان نیز در جریان حمله کماندوهای رژیم پهلوی در سیزدهم آبان ۱۳۴۳ به خانۀ امام خمینی (س) برای دستگیری ایشان، پیش از تولد از بین رفت. (کمیته علمی کنگره شهید آیت اللّه مصطفی خمینی؛ یادها و یادمانها از آیت اللّه سید مصطفی خمینی؛ ج ۲، ص ۳۱ و ۳۲)

کد خبر 577104
  • فارابی

خبرنگار الجزیره: باید به دانشمندان ایرانی که با وجود تحریم‌ها آزمایش واکسن را آغاز کردند احترام گذاشت

به گزارش مشرق، «علی هاشم» خبرنگار الجزیره انگلیسی و ستون‌نویس پایگاه خبری المانیتور آمریکا در پیامی در توییتر به آغاز آزمایش بالینی انسانی واکسن کرونای ساخت ایران اشاره کرد.

وی در این پیام توییتری نوشت: «احترام به دانشمندان ایرانی که با وجود تحریم‌ها و فشارها قادر به آغاز آزمایش‌های انسانی واکسن کویید-۱۹ خود هستند.»

خبرنگار الجزیره انگلیسی در ادامه نوشت: «تنها چند کشور در سراسر جهان به چنین مرحله‌ای رسیدند. مهم نیست که آنها موفق شوند یا شکست بخورد، این شهامت ادامه دادن است که مهم است.»

 اولین تزریق انسانی واکسن ایرانی کرونا صبح روز سه‌شنبه با حضور وزیر بهداشت، معاون علمی ریاست جمهوری، رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و تیم تحقیقاتی این واکسن انجام شد.

«سعید نمکی» ویر بهداشت ایران در مراسم تزریق واکسن کرونای ایرانی گفت: بنده این افتخار را داشتم که به عنوان یک ایمونولوژیست، سال‌ ها در زمینه ارتقای واکسن ‌سازی این کشور خدمت کنم. ما ۱۰۰ سال است که در منطقه واکسن ساز هستیم. کسانی که فکر می ‌کنند، اولین بار است که داریم واکسنی را تزریق می‌ کنیم، بسیار در اشتباه هستند. در سال ۱۲۹۹ انستیتو پاستور و در سال ۱۳۰۳ انستیتو رازی را داشتیم، تمام مردم دوران زندگی‌ شان را با واکسن‌ های ایرانی آغاز کردند. ما اولین واکسن ‌ساز آسیا بودیم و ما بودیم که به بسیاری از کشورهای دنیا و منطقه واکسن صادر می‌کردیم.

رئیس دولت اصلاحات عزادار شد

رئیس دولت اصلاحات عزادار شد

حاجیه خانم منصوره صدر درگذشت.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

منصوره صدر(صادقی) خواهر امام موسی صدر و مادر همسر حجت الاسلام سیدمحمد خاتمی رییس دولت اصلاحات درگذشت.